Sommarminnen

Jag skrev om mina barndomssomrar i medlemsbladet för juli.
Nu när många har sommarsemestern framför sig är det givet att just sommaren blir temat i mitt blogginlägg.
Sommaren är en tid som många associerar med sol, bad och salta stänk. Men det är säkerligen mycket annat man kopplar ihop med just sommar och semester. Det är såklart individuellt. Vi nyttjar vår lediga tid på olika sätt.
Jag minns fortfarande mina barndoms somrar. På morgnarna drog jag på mig kortbyxorna och sprang barfota ut i det fria och njöt av de varma sommardagarna. Jag bodde på landet och förutsättningarna var optimala.
Det var en frihetskänsla utav dess like. Fötterna härdades och jag härdades av allt jag utsatte mig för. Det var sol och väder, lek, bad och långa ljusa kvällar. Jag sprang barfota på stigen upp till farmor där jag fick en bit mat och fina samtal. Jag minns fortfarande doften av varma barr som täckte delar av stigen. De stack lite under fötterna, men som sagt, mina fötter härdades och jag var lätt på foten.
Vi begav oss också ner till stranden och campade där hela dagen. Maten vi åt under dagen förvarades i en röd låda av frigolit. Mellan mackor och pålägg låg frysblock men de tinade rätt så snabbt men innan dess var det mesta av maten redan uppäten. Jag blev i alla fall rätt så hungrig av att vara på stranden en varm sommardag. Saft hade vi i glasflaskor och även om den blev ljummen svalkade den gott i värmen.
Det var sand överallt men det var nära till vattnet. Det var faktiskt så att strandbesökarna hade sin egen plats på den lilla stranden.

Jag besökte min barndomsstrand för ett par år sedan, det var en solig vinterdag, och jag kunde rätt så snabbt peka ut den plats som var ”vår”. Allt såg mycket mindre ut nu, men som barn var det stort. På många sätt, förstås.

Efter en heldag på stranden var det så småningom dags att bege sig hemåt. Tungt var det, med en grusig och dammig uppförsbacke innan den varma asfaltvägen tog över. Torkat salt satt kvar på kroppen efter dagens alla bad och det kliade gott på den solvarma ryggen och längtan tillbaka till sanden och vattnet var nästintill outhärdlig.
Men när jag kom hem så sprang jag barfota ner i trädgårdens gräs och duschade mig i trädgårdsslangens vatten som hade värmts upp under dagen och det hela blev ett underbart avslut på ännu en solig sommardag.
Sedan kunde jag slutligen avsluta dagen med en macka med brunost och äppelsylt innan läggdags och detta blev som en fin slutpunkt för en välfylld dag.

Visst var det regniga dagar även på mina barndomssomrar och jag vill minnas att jag även uppskattade regniga dagar.

Nu har det gått många år och när sommaren är som bäst gläder det mig stort att dessa underbara barndomsminnen fortfarande dyker upp. Det är något speciellt med just sommar.
Njut den, så som du själv vill att du skall uppleva den.

Egil Aasgaard, ordförande & verksamhetsledare, Attention Göteborg